- +

Malerfaget

Som maler vedlikeholder, fargelegger, dekorerer og restaurerer du innvendige og utvendige overflater i bygninger og konstruksjoner.
En maler må vite hvordan underlag og materialer fungerer sammen. Underlagene kan være forskjellige – som tre, plater, betong, mur, puss, tegl, plast eller metall. Forskjellige underlag krever ulik behandling, og som maler må du derfor ha kunnskap om valg av materialer og verktøy.

Vanlige arbeidsoppgaver for maleren:

  • flekk-, skjøt- og helsparkling av ulike underlag
  • grunne, preparere, prime og stryke lim- eller lakkløsning på flater som skal males
  • påføre maling, lakk eller beis
  • fargesette, vedlikeholde, dekorere og restaurere
  • rette opp gulv med avrettingsmasse
  • tilpasse, lime og sette opp tapet, vegg- og gulvbelegg
  • montere profiler og listverk

Som maler må du vite hvordan farger forholder seg til hverandre og kunne utføre alt arbeid som foregår før ferdigbehandling av en flate. I tillegg må maleren kunne sette opp veggbelegg av vinyl og tapet av papir og tekstil. Veggbelegg i våtrom er et viktig arbeidsområde.
Maleren utfører også gulvarbeider i boliger og større bygg og må beherske flytsparkling, avretting og legging av belegg av vinyl, linoleum og tekstiler på gulv og trapper. Gulvarbeider i våtrom er et viktig arbeidsområde.
Maleren tar del i mange ulike oppgaver, og som regel er maling, tapetsering og gulvlegging bare avslutningen på en større prosess.

Hvor jobber malere?

En maler er ansatt i et malermesterfirma eller er selvstendig næringsdrivende. Malerbransjen består av små og store bedrifter. Enkelte bedrifter kan være spesialiserte innenfor for eksempel dekorasjonsmaling eller gulvlegging.

Personlige egenskaper

En maler må kunne jobbe nøyaktig, ha godt håndlag og god fargeforståelse. Godt fargesyn er en forutsetning. Yrket kan være fysisk krevende.
Det er viktig å både kunne jobbe selvstendig og samarbeide med mennesker fra ulike miljøer.

Se læreplan